16 september 2022 - Mick Hurks

Uitspraak van de week: "Heero gaat Europa in!"

Binnen S.C. Heerenveen dromen ze van Europees voetbal; ze hebben immers een solide defensie en twee goede spitsen. Zo ver is het echter nog niet, maar als Heerenveen ‘Europa in gaat’, is Heero van de partij. Dit volgt uit de uitspraak van deze week van de rechtbank Noord-Nederland.

Wie is Heero? Heero is de vrolijke mascotte van Heerenveen, tevens de schilder in loondienst van de club. Tussen Heero, althans de werknemer in het pak van Heero, en enkele personen binnen de club botert het niet zo goed. Zo zou er in 2020 of 2021 een keer een aanvaring geweest zijn en Heero hield zich ook niet altijd aan de geldende coronamaatregelen.

Op 7 en 8 februari 2022 vindt een gesprek plaats tussen Heero, althans de werknemer, en de HR Manager en Algemeen Directeur van Heerenveen. Heero wordt per direct vrijgesteld van werkzaamheden en moet zich twee weken later weer melden. Er worden geen (!) gespreksverslagen gemaakt van deze gesprekken. Op 24 februari vindt een nieuw gesprek plaats en Heero krijgt te horen dat Heerenveen afscheid van hem wenst te nemen. Heero gaat met de aangeboden VSO niet akkoord en partijen belanden bij de rechter.

Heero wint met vlag en wimpel. Heerenveen kan onvoldoende aantonen dat Heero zich ‘dreigend’ heeft uitgelaten in de eerdere (2020, 2021 en 7 en 8 februari 2022) gesprekken. Er zijn namelijk geen gespreksverslagen… Het gesprek van 24 februari is door Heero opgenomen, en hoewel dat heimelijk is gebeurd, vindt ook dit genade bij de kantonrechter. Heero stond toen dusdanig onder druk dat het niet onbegrijpelijk was dat hij het gesprek opnam. De dreigende toon in dat gesprek valt niet goed te praten, maar moet gezien worden in het licht van de omstandigheden, en rechtvaardigt geen ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Heerenveen moet Heero binnen vier weken rehabiliteren zodat hij bij de thuiswedstrijd tegen Utrecht, op 29 oktober, (als het goed is) weer in zijn pak zit.

Lees de volledige uitspraak hier