6 januari 2023 - Mick Hurks

Uitspraak van de week: "Welkom terug van vakantie"

We starten het nieuwe jaar met een eenvoudige casus. Langzaam komt Nederland immers terug van de (kerst)vakantie. Dit betekent voor velen van jullie dat maandag 9 januari de eerste werkdag is en daar kom je niet onderuit.

Een werknemer van een werkgever die zich bezig houdt met ‘interieurreiniging van gebouwen en landschapsverzorging’ dacht daar anders over. Hij besloot afgelopen zomer zijn vakantie – op niet al te slimme wijze – eenzijdig te verlengen. Twee dagen voordat hij terug moest keren meldde hij zich ziek bij zijn werkgever. Ter onderbouwing ontving de werkgever een brief van Dr. [naam] Medicine Generale, waarin stond dat de werknemer 20 dagen rust moest houden. De werknemer informeerde de werkgever dat het (helaas) niet mogelijk was om terug te komen omdat de vluchten de komende twee weken vol zouden zitten. De werkgever laat het er niet bij zitten, en probeert hem meermaals te bereiken. Dit lukt niet. De werkgever pakt door en ontslaat de werknemer op staande voet.

De kantonrechter oordeelt dat de medische gezondheid de werknemer niet in de weg stond om te reizen. Ook bleek uit screenshots dat er voldoende vluchten beschikbaar waren en hij had ook met een ander transportmiddel terug naar Nederland kunnen reizen. Dit betekent dat hij gelogen heeft tegen de werkgever, alsmede dat hij onbereikbaar is geweest voor zijn werkgever en de bedrijfsarts. Het zal (de vaste lezer) niet verbazen dat het ontslag op staande voet stand houdt.

Lees de volledige uitspraak: hier