5 augustus 2022 - Mick Hurks

Uitspraak van de week: "Je krijgt een contract aangeboden bij Connexxion. Gefeliciteerd!"

Kat in ’t bakkie – deze persoon zal wel recht hebben op een arbeidsovereenkomst, een (potentiële) werknemer mag vertrouwen op deze mededeling van de werkgever. Of toch niet?

Een chauffeur is via een uitzendbureau sinds 2018 werkzaam voor Connexxion. Op 1 november 2019 krijgt hij goed nieuws; Connexxion wil hem graag direct in dienst nemen, vanaf 5 januari 2020. De chauffeur ontvangt hiervoor de bevestiging uit de onderwerpregel. In de laatste maanden van 2019 komt er een kink in de kabel. De chauffeur vraagt vrij met de feestdagen, maar Connexxion weigert. De chauffeur meldt zich op 23 december ziek, hetgeen wel erg toevallig is aldus Connexxion. Na een periode van radiostilte informeert Connexxion de chauffeur dat hij bedankt wordt voor zijn diensten en vanaf 3 januari 2020 niet meer hoeft te komen.

De chauffeur laat het er niet bij zitten en vordert allereerst nakoming van de afspraak dat hij een arbeidsovereenkomst zou krijgen. Daar gaat de rechter te Noord-Holland niet in mee. Over de essentialia van de arbeidsovereenkomst (startdatum, salaris, rooster, etc.) was namelijk nog geen overeenstemming bereikt.

Daar houdt het echter niet op. De rechter oordeelt namelijk wél dat de werknemer er, gelet op de mededeling, op mocht vertrouwen dat de arbeidsovereenkomst tot stand zou (!) komen. Er is sprake van onrechtmatig afgebroken onderhandelingen door Connexxion; Connexxion heeft zich op een laat moment en ten onrechte teruggetrokken uit de onderhandelingen. De chauffeur, die inmiddels voor Keolis werkt, krijgt zijn schade vergoed. Een aanvulling van 30% op zijn WW-uitkering voor drie maanden.

Wees er dus van bewust: het (te) laat afbreken van onderhandelingen over een arbeidsovereenkomst kan tot een schadevergoeding leiden.

Voor de chauffeur is de beperkte vergoeding wellicht een doekje voor het bloeden, voor de rechtspraktijk is het een leuke zaak.

Lees de volledige uitspraak hier