16 februari 2023 - Marijn Kingma

Livestream zitting vakbonden over compensatie werknemers zorgsector met Long COVID

Morgen om 12 uur pleit Marijn Kingma met Jelle Klaas van PILP-NJCM voor de voorzieningenrechter in Den Haag voor een (voorschot op een) vergoeding voor zorgmedewerkers die al twee jaar arbeidsongeschikt zijn vanwege Long COVID.

Het gaat in deze zaak om de mensen die in de frontlinie stonden terwijl de rest van Nederland thuis zat. Een klein deel van hen is door een coronabesmetting langdurig zo ernstig ziek dat zij niet meer kunnen werken. Zelfs simpele handelingen zoals boodschappen doen of stofzuigen is voor deze mensen vaak al teveel. Sommige van hen zijn al meer dan twee jaar ziek en zijn hun baan kwijtgeraakt, waardoor zij worden geconfronteerd met een aanzienlijke inkomensval. Deze mensen kunnen nu ook niet meer rondkomen. De vakbonden FNV en CNV Connectief zijn al twee jaar in gesprek met de overheid om ervoor te zorgen dat deze zorghelden worden gecompenseerd. Van het applaus uit 2020 kunnen zij immers niet leven. De minister deed steeds halve toezeggingen om een regeling te treffen, maar tot nu toe ligt er nog steeds niets. De vakbonden hebben daarom besloten de Staat te dagvaarden om bij de rechter een vergoeding op korte termijn te vragen voor de groep waarvoor de nood het hoogst is; zorgmedewerkers die nu al twee jaar arbeidsongeschikt zijn.

Na het uitbrengen van de dagvaarding heeft de minister aangekondigd voorbereidingen te treffen voor een compensatieregeling voor zorgmedewerkers die in de eerste golf ziek zijn geworden. De vakbonden hopen natuurlijk dat die regeling er nu echt gaat komen, maar begrijpen niet waarom de regeling is beperkt tot de eerste golf. Het valt niet uit te leggen dat iemand die in mei 2020 besmet is geraakt wél gecompenseerd wordt, en iemand die in september 2020 onder precies dezelfde omstandigheden besmet is geraakt niet. Daarom pleiten Marijn en Jelle morgen namens de vakbonden voor compensatie voor alle zorgmedewerkers die in 2020 Long COVID hebben opgelopen. Zij behandelen deze zaak in samenwerking met Peter Leermakers van BrandMR en met Rosa Beets, de collega van Jelle bij PILP-NJCM.

De zitting is morgen via een livestream te volgen: https://lnkd.in/e8D3YSic