19 juli 2021 - Marijn Kingma

Staat aansprakelijk voor "dansen met Janssen"?

Eind juni liet demissionair minister De Jonge weten dat je na een vaccinatie met het vaccin van Janssen (waarvoor maar één prik nodig is) klaar was “voor een zomer vol festivals”. Na het vaccin kon je – anders dan in andere landen – meteen een QR-code krijgen waarmee je toegang kreeg tot clubs en andere plekken waar de anderhalve-meter-regel werd losgelaten. Met een hashtag en spotjes stimuleerde het ministerie jongeren om te gaan “dansen met Janssen”. Het Janssen vaccin biedt echter pas na minimaal twee weken enige bescherming. Jongeren die zich met Janssen hebben laten vaccineren, zijn gaan dansen, én ziek zijn geworden, voelen zich misleid.

Nieuwsuur en 3FM vroegen aan advocaat Marijn Kingma of de Staat aansprakelijk kan worden gehouden voor eventuele lange termijn klachten die deze jongeren aan hun infectie overhouden (Long Covid).

Het interview met Nieuwsuur kan hier worden teruggekeken (tweede item, vanaf 06:15), of hier worden teruggelezen. Het fragment van 3FM is hier terug te luisteren.