8 juli 2022 - Mick Hurks

“The best way to find out if you can trust somebody is to trust them.”

Deze quote is van Ernest Hemingway en zo moet ook de eigenaar van de gelijknamige strandtent Hemingway te Bergen aan Zee gedacht hebben over haar chef-kok tevens bedrijfsleider. Hij krijgt 5% van de aandelen en heeft een spilfunctie binnen de strandtent. Je moet iemand vertrouwen durven geven.

In de praktijk is de chef-kok samen met de echtgenoot van de eigenaar verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. De tent klapt uit elkaar als de eigenaar en haar man scheiden. Zij besluit de dagelijkse leiding van Hemingway over te nemen. De chef-kok ziet dit, op zijn zachtst gezegd, niet zitten. Hij schrijft een brief, namens alle 17 vaste personeelsleden, waarin hij duidelijk maakt geen vertrouwen te hebben in haar, stelt dat personeel snel zal vertrekken en de goede naam van Hemingway ‘kapot zal gaan’.

Hemingway, althans de eigenaar, besluit de chef-kok op staande voet te ontslaan. Volgens haar is de brief niet minder dan een coupe om Hemingway over te nemen, hetgeen een reden is voor het ontslag op staande voet.

Daar gaat de rechter te Noord-Holland niet in mee. Weliswaar kan de chef-kok ernstige verwijten worden gemaakt over zijn handelwijze, maar dit rechtvaardigt geen ontslag op staande voet. Hij heeft jarenlang goed gefunctioneerd, en de overname na de echtscheiding kwam erg plotseling en leidde tot onrust. Het ontslag op staande voet vanwege de brief was een te vergaand middel.

“There is no friend as loyal as a book.” is een andere quote van Hemingway. Wellicht een goede tip voor de eigenaar van Hemingway.

Lees de hele uitspraak hier