3 juni 2022 - Mick Hurks

Uitspraak van de week: "twee dagen werken na einddatum = arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd?"

Dat het binnen overheidsinstellingen niet altijd soepeltjes loopt is de laatste jaren voldoende over het voetlicht gebracht. Ook binnen de penitentiaire inrichting te Zwolle (PI Zwolle) verloopt de afstemming tussen de directie en de roosterplanners niet al te gestroomlijnd. Een werknemer van de PI Zwolle kreeg in januari 2020 al te horen dat zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, tot 17 september 2020, niet omgezet zou worden naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De werknemer werd echter vrolijk ingeroosterd voor 17 en 18 september, dus na de einddatum van zijn contract voor bepaalde tijd. In het rooster voor de volgende weken stond hij echter wel als ‘uit dienst’.

De werknemer schrijft op 18 september 2020 keurig een brief aan de werkgever waarin hij meldt dat hij zijn werkzaamheden heeft voortgezet en een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan. Binnen de PI Zwolle breekt nog niet direct paniek uit, maar handig is het niet. De PI stelt zich op het standpunt dat sprake was van een ‘misverstand’. Van een stilzwijgende voortzetting was geen sprake, gelet op de mededeling uit januari 2020, en werknemer had er niet gerechtvaardigd op mogen vertrouwen dat zijn dienstverband voortgezet zou worden.

De rechter gaat hierin mee. Het was voor de werknemer voldoende duidelijk dat zijn dienstverband niet verlengd zou worden. Dit bleek tevens uit het feit dat hij een loopbaantraject volgde. Dat hij nog twee dagen gewerkt heeft na de einddatum van de arbeidsovereenkomst, was inderdaad een misverstand en leidt niet tot een aanspraak op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Geen duur foutje dus van de overheidsinstelling, wel een beetje dom.

Lees de volledige uitspraak: hier